Ons ontstaan

Wat kan er in bijna 8 jaar veel gebeuren. Voor mijn 40ste verjaardag maakte ik mijn eerste fondant taart, ik vond dit erg leuk om te doen en een nieuwe hobby was geboren. Ik volgde diverse workshops om technieken te leren en werd steeds enthousiaster. Na een jaar of 2 besef je dat het maken erg leuk is, maar de taart inmiddels zo gewoon is geworden dat het op eten ervan niet erg meer trekt.

In die periode kwam mijn vriendin met dochtertje vlak bij mij wonen en zij hadden het niet erg breed, moest met een klein bedrag per week rondkomen en vooral met verjaardagen, kerst etc. was dit vooral in het begin niet makkelijk voor hen. Dit is moeilijk om te zien en je wilt iets doen. Wij nodigde hen dan uit om toch iets voor hun te kunnen doen. Onwijs gezellig, voor hun een groot gebaar!

Dit zette mij aan het denken en zo ontstond eind 2014 langzaam het idee om iets te willen doen voor kinderen die het niet erg breed hebben, dus een gesprek bij de Voedselbank volgde. Han gaf mij een rondleiding en stelde gerichte vragen en ik sloeg alles op. De vraag die bij mij de meeste indruk maakte was: ‘Weet je waaraan je begint?’

Mijn antwoordt was (wel met een klein stemmetje): ‘ja’, maar …. ondertussen vroeg ik mij wel af, ga ik dit in mijn eentje redden en draaide de tandwieltjes in mijn hoofd alweer een stuk verder.

Ik begon met het aanmaken van een facebookgroep waarvoor Marieke Pieters mij de perfecte naam aangaf die ook bij mijn persoonlijkheid paste, aangezien ik mijn kinderen ook altijd al kids noemde. Ilse Wiegman maakte het eerste logo en door het aanmelden van mijn familie, vrienden, kennissen kwam de pagina stukje bij beetje van de grond.

De eerste maanden was zwaar, je bent steeds op zoek naar sponsors, nieuwe ingangen om aan spullen te komen, maar als particulier initiatief wordt je niet echt gezien. Wel had ik de mazzel dat ik al een paar jaar taarten maakte voor de  Radio bingo van Radio Gabberweek en dat mijn man daar de radioman was, die eerste week (was inmiddels februari 2015) werd er door hem al reclame gemaakt voor mijn initiatief. In diezelfde week sprak ik mijn buurvrouw Chantal Schipper en zij vroeg mij precies wat ik deed en zij bood spontaan haar koelkast aan. Ik kreeg ook een tussenpersoon vanuit de Voedselbank ‘Hennie van Schie’ en zij kon op deze manier de door mij gemaakte taarten bij de buurvrouw ophalen, terwijl ik weer aan het werk was. Deze zelfde week gingen ook de eerste taarten richting Voedselbank.

Door mond op mond reclame kwam al snel Amanda van Dijk op mijn pad en zij bracht mij elke week een doos met 10 verse kippeneitjes en dit heeft zij heel lang trouw vol gehouden, zelfs nadat haar eigen kippen de leg kwijt waren bracht ze een doos supermarkt eieren. Gerda en Rob de Jong die mij al heel erg lang kennen hielpen mij met een paar flinke donaties waardoor steeds een beetje verder kwam, andere mensen begonnen mij particulier ook donaties te brengen. Tegen het einde van 2015 kon ik een presentatie doen bij het Copernicus en ondanks ik geen eerste werd, kreeg ik wel € 250,00 en vlak daarna had Amanda mijn initiatief voorgedragen bij haar werkgever (i.p.v. kerstpakketten geld voor een goed doel) kreeg ik ook nog eens € 250,00

Op dat moment had ik al ruim 75 taarten weggegeven, zou mijn werk ook veranderen waardoor zelf bij spijkeren toch echt kritisch begon te worden, dus er moest iets veranderen! Ik had op dat moment een ruime € 500,00 waarvan ik veel spullen kon aanschaffen, maar ja wat daarna? Ik kon ook stappen ondernemen om Taart voor Kids in een stichting om te zetten, maar dan heb je een bestuur nodig en kost ook +/- € 400,00.

Waar ik als particulier initiatief tegen dichte deuren aan bleef lopen, zou dat met een stichting weleens kunnen veranderen!

Twee mensen die mij vanaf het begin af aan al steunde heb ik uit genodigd aan mijn woonkamer tafel uitgelegd waar ik tegen aan liep, het idee wat inmiddels was ontstaan voorgelegd en daarna de vraag gesteld of zij samen met mij dit avontuur durfde aan te gaan.

Chantal en Amanda zeiden beide ‘Ja’ en op 29-12-2015 zaten wij bij de Notaris om dit vast te leggen en is de stichting een feit.

Later bleek dat wij elkaar perfect aanvulde, Chantal kent iedereen en zorgde direct voor financiële inkomsten en nog meer mond op mond reclame kwam op gang. Amanda nam de boekhouding op zich, iets wat mij echt totaal niet ligt. Daarnaast bleek zij een enorme rustgevende factor te zijn bij voordrachten. Ik zelf ben in het begin enorm zenuwachtig en kom slecht op gang, Chantal gaat mee om te observeren grappen wij altijd, want die klapt tegenover de groep helemaal dicht. Amanda lijkt het zo uit haar mouw te schudden, totdat ik weer rustig ben op het moment dat de vragen kwamen nam ik het woord over. Tja en verder weet ik niet beter doe ik gewoon de rest en proberen beide dames mij vooral af te remmen.

In 2016 kwamen de eerste hulpbakkers erbij, rond mijn vakantie hadden we Robert-Jan, Karin en Anita gevonden, die tijdens mijn afwezigheid zorgde voor de welbekende slagroomtaart i.p.v. een vers gebakken Appeltaart uit de vriezer. Wel moet ik bekennen dat Robert-Jan mij wel af en toe moest overhalen ook werk uit handen te geven, want dit was ik (nog) niet gewend.

Daarnaast fietsten we de Rabobank Sponsortocht, werden we goed doel van de Gabberweek, hebben we gezwommen tijdens de zwemvierdaagse omdat Taart voor Kids daar gekozen werd als goed doel. Hebben we het gebied iets kunnen uitbreiden en kwamen er nieuwe hulpbakkers bij. Nog steeds zijn wij actief bezig met nieuwe dingen bedenken om de geldstroom op gang te houden. In 2017 hebben wij onze eerste open dag gehouden en vonden mensen / bedrijven ons waar we heel dankbaar voor zijn!

Ook zijn we een samenwerking aangegaan met de Award groepen tijdens de oliebollenactie en staat ook 2018 in het teken van vernieuwing. Wisseling van onze Penningmeester en een nieuw bestuurslid, Leeftijdgrens van de Voedselbank omhoog naar 18 jaar.  maar ook staan er eind van het jaar 5 Zwarte Pieten klaar om kinderen een leuke Sinterklaas te bezorgen.

Inmiddels is uitbreiding met 2 voedselbanken een feit en moeten wij dus nog harder aan de slag met sponsoring, want de taarten moeten tenslotte toch ergens van betaald worden!

Ook bestaat het team inmiddels uit meer dan 10 bakkers en samen maken wij de geschatte 350 taarten voor komend jaar

Wij hebben er in ieder geval weer veel zin in, maar hulp is nog steeds hard nodig!

Saskia


Doneren?

Wilt u doneren? Dat kan! Door op onderstaande link te drukken, komt u op onze doneer pagina:

Doneren

Volg ons op Facebook en Instagram!

Facebook
Instagram