Media 2020

12 September 2020 (NHD)

BREEZAND Op deze winderige zaterdagochtend bellen Saskia Haller en Raymund Tromp in Breezand aan om namens Stichting Taart voor Kids en voedselbank Kop van Noord de duizendste taart uit te reiken. De gelukkige is Yara uit Breezand.

Ze is acht jaar geworden, dus vandaag staat haar een echte kinderverjaardag te wachten. Voor de meeste ouders is het de normaalste zaak van de wereld om je kind op zo’n dag flink te trakteren op grote cadeaus. Als alleenstaande moeder met een uitkering moet moeder Elisa Tacx rondkomen van tachtig euro in de week.
Zo’n kinderverjaardag is dan eerder een zorgelijke aanslag op je portemonnee. Gelukkig is daar Taart voor Kids, die, in samenwerking met de voedselbanken in de regio Noord-Holland Noord, taarten bakt voor kinderen uit gezinnen die het financieel niet breed hebben.
Stuiterballen
En wát voor een taart! Hij lijkt regelrecht uit een Disneyfilm te komen. Prachtig roze, compleet met stuiterballen om mee te spelen en wijnballen om nog heel lang van te genieten. Yara is er even beduusd van. Dan reageert zij: ,,Waarom weet niemand dat mijn lievelingskleur paars is!” Ze heeft voor haar verjaardag een Pikachu-onesie gekregen en ook een koptelefoon van haar favoriete Pokémonfiguur. ,,Daar ben ik heel blij mee!” Om er gelijk aan toe te voegen: ,,Ik hou van de mooie taart die jullie voor me gemaakt hebben.”
Maakster van de taart is Saskia Haller uit Opmeer. ,,Ik had als hobby taarten bakken. Zelf opeten wil ik liever niet. Het idee voor Taart voor Kids ontstond toen een vriendin op de stoep stond. Ze moest het in haar eentje rondbreien en had voor de verjaardag van haar kind geen geld voor taart. Toen heb ik een taart gemaakt en pannenkoeken voor haar gebakken. Sinds 2015 bak ik voor Taart voor Kids. Eerst in samenwerking met de Voedselbank West-Friesland. Later kwam Alkmaar erbij en sinds 2019 ook Kop van Noord.”
Saskia: ,,Soms is het ook ruilhandel. Ik krijg weleens een potje jam of een blik fruitcocktail. Ik ben altijd blij met giften of ingrediënten voor mijn taarten. Anders is het voor mij ook niet te doen. Als mensen meer willen weten, kan dat via de website www.taartvoorkids.nl.”
Moeder Elisa geniet van Yara. Afgelopen donderdag werd Jaynie, haar andere dochter, ook met zo’n bijzondere taart verrast. Jaynie is tien geworden. ,,De hele buurt kon ervan meegenieten. Hij was echt heerlijk”, vertelt Elisa.
Beroemd
Dat Yara nu de duizendste in ontvangst mag nemen, geeft alle feestdrukte een extra vrolijk tintje. Yara zei al: ,,Dan word ik zaterdag ècht beroemd!”
Elise haalt elke donderdag een voedselpakket op bij de Kop van Noord. ,,Ik ben blij dat er zoiets als de Voedselbank georganiseerd wordt. Ik krijg een ruim pakket waar ik de hele week goed en lekker van kan koken.”
Op de vraag waar ze in haar omstandigheden ‘tegenaan loopt’, zegt ze: ,,De situatie maakt mij creatief.” Dat is duidelijk te zien aan de woonkamer, die er zeer stijlvol en gezellig uitziet. ,,Dat is allemaal tweedehands en heb ik bij elkaar gezocht via Marktplaats. Ik ben heel blij met mijn bank. Die kon ik donderdag gratis afhalen in Schagen. Ik heb meteen een goede vriend gebeld die ‘m voor me opgehaald heeft.”
En daar houdt de creativiteit natuurlijk niet op. ,,Andere mensen gaan op vakantie. Ik ga met mijn kinderen picknicken in de speeltuin. Een paar weken geleden ben ik dankzij mijn broer voor de eerste keer met mijn kinderen naar Sprookjeswonderland in Enkhuizzen geweest. Ik ben ook zo blij met mijn familie. Mijn ouders doen alles voor me.”
,,Vorige week had mijn vader goedkoop een varkenshaasje gescoord. Dan belt mijn vader op: ‘Elisa, ik heb een varkenshaasje gescoord!’ En dan geeft hij ook nog een kist met groenten uit eigen tuin mee.”
Ze is blij met alle hulp van buren, vrienden en bekenden. Wat ze vervelend vindt, is dat ze in de supermarkt altijd moet rekenen. ,,Ik moet ervoor zorgen dat ik precies op tachtig euro uitkom. Altijd het goedkoopste van het goedkoopste uitzoeken. Maar het is lekker genoeg, hoor. Mijn kinderen malen er echt niet om als een ijsje niet van een bepaald merk is.”
En: wie goed doet, goed ontmoet. Er zitten al vier buurkinderen op de bank en nu komt er nog een nieuwe lichting kinderen binnen. Niets is te gek en alles kan, zo lijkt het daar in Breezand.
Open armen
Het voelt veilig, warm en vertrouwd. Niet in de laatste plaats door de open armen van Elisa. Je moet er iets van maken, ook als je het niet breed hebt. En dan is geluk niet te koop, maar wel te maken. En dat doet deze jonge moeder, dat ervaren ook Saskia Haller en Raymund Tromp.
Saskia en Raymund vieren zelf ook een beetje feest, samen met alle andere vrijwilligers van Taart voor Kids. De stichting, opgericht door Saskia, bestaat vijf jaar.

{Qoute Elisa} Wat fijn dat er voedselbanken zijn, elke week krijg ik een ruim pakket om te koken.

Bericht via deze link: NHD Taart voor Kids

17 September 2020 (De Kogge)

8 Oktober 2020 (De Kogge)


Doneren?

Wilt u doneren? Dat kan! Door op onderstaande link te drukken, komt u op onze doneer pagina:

Doneren

Volg ons op Facebook en Instagram!

Facebook
Instagram